Yrittäjätarina

Niina Kala – Terapiartes

Hoitoalan kokeneesta tekijästä luovuuden pariin 

Maalatessaan Niina Kala ymmärsi tarpeen muutokselle ja kokeiluille elämässään. Uusi koulutus herätti haaveita ja hän päätti lähteä tekemään jotain aivan uutta – löytää ilon ja tarjota siihen apua myös muille. 

Niina on tehnyt kahdenkymmenen vuoden uran hoitoalalla psykiatrisena sairaanhoitajana. Alun perin hän lähti alalle oppimaan lisää siitä, miksi ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla. 

”Minua kiinnostaa ihminen ja se, miten ihmisen mieli toimii. Halusin ymmärtää, mitä itselle on tapahtunut ja tietää, voinko tehdä asioille jotain.” 

Ihmisen mieli kiinnostaa edelleen, mutta hoitoalalta puuttuvat visuaalisuus ja luovuus ovat aina vetäneet Niinaa puoleensa. Hän päätti lähteä tekemään jotakin, joka yhdistää aiemman hoitoalan osaamisen, kuvataiteen ja käsillä tekemisen. Hän opiskeli työn ohessa ratkaisukeskeiseksi kuvataideterapeutiksi sekä ohjaustoiminnan artesaaniksi. Hänen oma elämänsä mullistui taideterapiakoulutuksessa harjoituksia tehdessä. 

”Terapeuttien on itse koettava harjoitukset, ennen kuin niitä voi vetää muille. Harjoituksista sai voimaa, näköaloja ja väriä elämään. Oppi itsestään aivan uudella tavalla asioita ja eri menetelmät avasivat keinoja löytää voimavaroja itsestään.” 

”Taideterapian kautta avautui myös oma tieni yrittäjäksi. Juuri siksi haluan tätä tehdä. Opin itse niin paljon ja haluan tarjota samoja kokemuksia muille.” 

Taideterapia yllättää ja antaa oivalluksia 

Yrityksen nimi Terapiartes koostuu sanoista ”terapia”, ”art” eli taide ja vielä ”artes”, kuten artesaani. Terapiartes tarjoaa laajasti erilaisia palveluita hyvinvointiin, terapiaan, taiteeseen ja käsityöhön liittyen. Mutta mitä sitten oikeastaan on taideterapia? 

”Ero tavalliseen terapiaan on, että keskustelun lisäksi tehdään kuva.” 

Kuvaa tehdessä aktivoituvat eri aivojen alueet kuin puhuessa. Näin asioita voi aueta jopa nopeammin kuin tavallisessa terapiassa. 

”Parasta taideterapiassa on päästä näkemään oivallukset, joita ihmiset saavat. Sellainen uppoutuminen ja innostus, jonka näkee ihmisestä. Se voi tulla yllättäen, vaikka ei olisi uskonut voivansa vielä innostua. Ei välttämättä olisi halunnut alun perin edes koskea siveltimeen. Käsillä tekeminen voikin yllättää, kun vain suhtautuu avoimesti.” 

Haasteena alalla on iso eettinen vastuu – täytyy oikeasti osata olla avuksi ihmiselle, joka terapiaan hakeutuu ja etsii apua. On tärkeää, että ohjaajana toimii ammattilainen. 

Kätketty ilo on mahdollista löytää

Niina haluaa auttaa ihmisiä löytämään juuri sen piilossa olevan, haudatun ilon. Tärkeää on, että ohjaustilanne on myötätuntoinen ja lämminhenkinen, jotta ihminen pääsee luovaan tilaan. 

”Vaikka kuinka synkkää olisi, niin ilon voi löytää, vaikka vahingossa. Taideterapiassa ei tarvi osata mitään esteettistä, kysehän voi olla esimerkiksi vain väreistä ja muodoista.” 

Eli kädet saveen, kynä ja sivellin käteen; iloa ja voimia voi löytyä yllättävistä paikoista – varsinkin kokeneen ammattilaisen ohjauksessa.